تعریف کوچینگ
طبق تعریف فدراسیون بینالمللی کوچینگ ICF
«کوچینگ همکاری و مشارکت بین کوچ و کوچی است؛ که در طی آن، کوچی با استفاده از تفکر عمیق و خلاقیت خود، تواناییهای شخصی و حرفهای خود را افزایش میدهد»
کوچینگ هنر بهسازی عملکرد انسانها است و جلسه کوچينگ رابطه مشاركتي، حمايتي، تشویقی و دوطرفه بين كوچ و كوچي است.
تفاوت کوچینگ با سایر تکنیکها:
در زیر نام تکنیکها و تفاوت آنها به تفکیک ذکرشده است:
آموزش
فردی که از تکنیک آموزش استفاده میکند مدرس نام دارد.
در تکنیک آموزش مدرس تدریس میکند و دانشجویان گوش میکنند. ارتباط یکطرفه است. تأثیر آموزش بر یادگیری کوتاهمدت میباشد.
مشاور روانشناس
فردی که از تکنیک روانشناسی استفاده میکند، مشاور روانشناس نام دارد.
در جلسه روانشناسی، مراجعهکننده در مورد مشکلات خود صحبت میکند و روانشناس با استفاده از تخصص و تجربه خود به او توصیه میکند، راهحل میدهد.
روانشناس به گذشته فرد توجه دارد، وارد حیطه شخصیت و آسیبهای روانی مراجعهکننده میشود، نقاط ضعف و خلاءها را بررسی میکند، تلاش میکند با بررسی خاطرات گذشته، مسئلههایی که روان مراجعهکننده را آزار داده پیداکرده و با ارائه راهحل و با استفاده از تئوریها، مکاتب مختلف و تکنیکهای رواندرمانی مانند ACT ، CBT و …… به درمان بیمار و حل مشکل مراجع کمک کند.

درمانگر
فردی که از تکنیک روانکاوی استفاده میکند، روانشناس درمانگر نام دارد. در جلسه رواندرمانی یا روانکاوی، بیمار، از خاطرات منفی و تجربیات آزاردهنده گذشته خود صحبت میکند و درمانگر با استفاده از تکنیکهای روانکاوی و در شرایط خاص به درمان بیماری او کمک میکند.
مشاور مدیریت
فردی که از تکنیک مشاور مدیریت استفاده میکند، مشاور مدیریت نام دارد.
مشاور مدیریت از مدلها و برنامههای آماده یا طراحیشده مخصوص سازمان یا بومیشده برای حل مشکلات سازمانی استفاده میکند. او کارکنان سازمان را به سمت استانداردها، مدلها و الگوها هدایت کرده و راهحل مناسبی را طبق تخصص و تجربه خود توصیه میکند.
کوچینگ
فردی که از تکنیک کوچینگ استفاده میکند کوچ نام دارد.
در کوچینگ فقط از سه ابزار گوش کردن، سؤال پرسیدن و بازخورد استفاده میشود.
کوچ با افرادی که ازنظر روانی سالم هستند کار میکند و اعتقاد دارد پاسخ نزد کوچی است. بنابراین او با استفاده از ابزارهای کوچینگ کمک می کند که خود مراجع به آگاهی، توانمند سازی و انگیزه در جهت پیدا کردن راهکار برسد.
مربیگری
فردی که از تکنیک مربیگری استفاده میکند مربی نام دارد و مربی گری مجموعه ای از تکنیکها شامل آموزش، مشاور وکوچینگ میباشد.
مربی فردی بسیار حامی است که در جای مناسب از تکنیک مناسب استفاده می کند و ممکن است سابقه کار کمی داشته باشد ولیکن به تکنیک ها مسلط است. مربی همراه و هم قدم با مراجع در طول مسیر گام بر میدارد و به اوکمک می کند که به هدفش برسد. حامی بودن ویپگی شاخص مربی است.
منتورینگ
فردی که از تکنیک منتورینگ استفاده میکند منتور نام دارد.
منتورینگ مجموعه ای از تکنیکها شامل: عارضهیابی، گزارشنویسی، مشاور، آموزش، روانشناسی وکوچینگ میباشد.
منتور فردی متخصص و حرفهای در یک رشته خاص است که دانش عمومی و تخصصی ، مهارت، تجربه و سابقه کار بسیار زیاد، در آن رشته تخصصی و حرفه را دارد و بخاطر داشتن سابقه کار و مهارت بالا دقیقا می داند که در هر شرایط و زمانی متناسب با حال مراجع از کدام تکنیک برای حل مشکل او استفاده کند.
منتور در ابتدای شروع کار گزارش عارضه یابی از وضعیت موجود مراجع تهیه می کند و در پایان کار گزارش پیشرفت به مراجع ارایه می دهد.
منبع: https://www.job-coaching.ir//